T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından 7'den 77'ye her vatandaşımızın sağlıklı beslenebilmesi için önerilen yer aldığı, vücudumuza faydalı-zararlı beslenme türlerinin anlatıldığı, Obezite, Çölyak ve Diyabet başta olmak üzere bir çok hastalığa önlem amaçlı beslenme türlerinin örneklendirildiği bir site kurulumuştur.
Her türlü bilgi için Sağlık Bakanlığı tarafından kurulmuş internet sitesini inceleyebilirsiniz. (Siteyi incelemek için tıklayınız.)
Beslenme alışkanlıklarımızı gerçekleştirirken aldığımız ya da karşılaştığımız aksaklıklarla, temel hijyen ya da sağlık ve kurallarına uymayan durumları ihbar edebilmeniz için Alo174 Gıda Hattı Kurulmuştur.
Aldığınız ya da tükettiğiniz gıdalara ilişkin her türlü ihbar ve şikâyette ilgili makamlara hızla ulaşmanız ve sorununuz en kısa zamanda giderilmesi amacıyla kurulmuştur. Şikayette veya ihbarda bulunmak istediğiniz zaman sizi eğitimli operatörler dinler.
ALO174 GIDA HATTI nasıl çalışır?
Gıda ihbarı veya gıda şikayeti için şikayette bulunmak istediğiniz işletme adı, adresini ve ürün bilgilerini paylaşmanız gerekiyor.
E-posta yoluyla oluşturulan gıda şikayeti kayıtlarınız için başvuru numaranız e-posta olarak gönderilmektedir. Telefon yoluyla oluşturduğunuz kayıtlarda ise sözlü olarak başvuru numaranız aktarılır. TC Kimlik numaranızla kaydınızı www.alo174.gov.tr adresinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-posta adresi ve/veya GSM numarası bildirmeniz durumunda belirtilen e-posta adresine ve/veya GSM numaranıza başvurunuzun sonuçlandığına dair bilgi mesajı gönderilmektedir.
Hayır . Fakat kayıt sırasında paylaştığınız kişisel bilgileriniz kimseyle paylaşılmaz.
Başvuruların sonlandırılması süresi ortalama 15 gün. Fakat başvurunuz ile ilgili numune alma veya işletmete süre verilmesinde durumunda bu süre uzayabilir.
Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Dr. Mehmet Beykaya geçtiğimiz günlerde verdiği bir demeçte ALO GIDA 174 hattına yaklaşık olarak 538 bin 482 adet başvuru geldiğini açıklamıştı.
Başvuruların genel olarak "Et ve et ürünleri, tahıl, hazır yemekte, süt ve süt ürünleri, meyve ve sebze, pastacılık ürünlerinde yoğunlaştığını" da kaydeden Beykaya, uygunsuzluk tespit edilen firmalara idari para cezası verildiğini, ürünlerin piyasadan toplandığını ve ürünlere el konulduğunun da altını çizmişti.